JALKOJEN KOTIHOITO

Jalkojen hoito on tärkeää, usein se unohtuu ja asia tulee ajankohtaiseksi vasta kun jalkoihin/jalkaan on tullut joku ongelma esim. kovettumia, kynsiongelmia tms. Tärkeää olisikin huolehtia sännöllisesti jalkojen hyvinvoinnista. Alla ohjeet jalkojen ihon kotihoitoon.

Pesu

Pese jalat päivittäin haalealla vedellä. Jos jalat hikoilevat paljon tai ovat selkeästi likaiset käytä hapanta pesunestettä (pH < 5,5). Puhdista kynnet pehmeällä kynsiharjalla.

Raspaus (tarvittaessa)

Raspaa kuivat kohdat jaloista (kantapäät, kovettumat) jalkaraspilla. Vältä liian usein ja liian kovaa raspausta. Jos sinulla on jaloissa ongelmia esim. kovettumien ja känsien kanssa, ota yhteys jalkahoitajaan.

Kuivaa jalat ja varpaiden välit aina pesun jälkeen. Varpaiden väleihin jäänyt vesi aiheuttaa helposti hautumia.

Kynsien leikkaus (tarvittaessa)

Kynnen tehtävä on suojata varvasta kolhuilta. Kynsi on sopivan pitkä kun sen reuna on varpaan päässä. Kynsiä ei saa leikata liian lyhyiksi tai leikata kulmia pois, tällöin kynsien sisäänkasvun riski kasvaa. Pyöristä kynnen reunat viilalla.

Rasvaus

Rasvaa jalat ja sääret päivittäin. Myös kynnet ja kynsinauhat on hyvä rasvata, mutta ei varpaiden välejä hautumien välttämiseksi. Rasvaus pitää ihon ehjänä ja kimmoisana. Kuiva iho rikkoutuu helpommin ja rikkonainen iho altistaa esim. syylille ja jalka- ja kynsisienelle.

Kotona tehtävää jalkahoitoa varten tarvitset

  • pesuvadin, pienen pyyhkeen vadin alle ja toisen jalkojen kuivaamiseen, jalkaraspin, kynsileikkurin- ja viilan, appelsiinipuutikun, jalkavoidetta ja puuvillasukat.
  • Käytä raspia korkeintaan kahdesti kuussa. Liika raspaaminen voi pahentaa kovettumia.
  • Valitse kevyt tai tuhdimpi jalkavoide jalkojesi kunnon mukaan. Kesällä voit kokeilla viilentävää ja talvella lämmittävää voidetta.
  • Talkilla voit ehkäistä hiertymiä ja hikoilua. Käytä sitä aamuisin puhtaalle iholle tai tupsuta suoraan sukkiin tai kenkiin. Käytä välillä jalkojen ihoa pehmentävää kuorintavoidetta. Sitä voit käyttää suihkussa tai jalkakylvyn jälkeen.

Helpolla ja säännöllisellä kotihoidolla saat ihanan pehmeät jalat!

-Arja-

Kommentit

Suositut tekstit